Reposaari    
etusivu suomenhevoset shetlanninponit kasvatus

Kuuralehdon Raili

Nimi Kuuralehdon Raili "Raili" Rotu, sukupuoli Suomenhevonen, tamma
Syntymäaika 01.06.2016 (9v.) Säkäkorkeus 155cm
Väri tummanrautias Painotus esteratsastus
Rekisterinumero VH17-018-1072 Omistaja suba (VRL-12468)
Koulutustaso 90cm Kasvattaja Kuuralehto

00.00.0000 Suomenhevoskantakirja - /

© tallin omaisuutta

Luonnekuvaus

© Susiraja

"Rauhallinen, järkevä, tilanteessa kuin tilanteessa hyväkäytöksinen hevonen" lienee yleisin määritelmä, joka Railista kysyttäessä annetaan. Tummanrautias suomenhevonen on tajuttoman järkevä, rauhallinen hevonen, joka ei ole minällänsä oikein mistään vaan ottaa asiat tyynesti vastaan sellaisina kuin ne tulevat. Jo pikkuvarsana Raili oli tavattoman helppo kaveri, jolle uuden oppiminen kävi kuin leikiten. Tamman ratsutus sujui kuin tanssi, ja nykyään se on mitä miellyttävin ratsu. Tästä hevosesta on paha mennä parantamaan.
Raili on se hevonen, jonka kanssa palolaitoksen väki harjoittelee hevosten pelastamista ja jota naapurin lapset voivat käydä (valvotusti, totta kai) harjailemassa. Aina ja joka tilanteessa fiksu tamma on luottohevonen tumpelommankin käsissä, minkä lisäksi Raili yksinkertaisesti rakastaa huomiota. Arjen harjauksen, kavioiden putsaukset, varustaminen satulavyön kiristyksestä pinteleiden käärimiseen, pesut ja kaikki muukin sujuu vaivattomalla rutiinilla. Railia voi hoitaa yhtä hyvin käytävällä kuin karsinassakin, tamma ei vahdi valtakuntaansa tai kiukuttele ruoka-aikoinakaan.
Eläinlääkärin ja kengittäjän kanssa tamma toimii yhtä hyvin, vaikkei esimerkiksi raspauksesta pidäkään. Raili kuitenkin sietää ikävät asiat hapanta naamaa näyttämällä, ja leppyy melko nopeasti parilla rapsutuksella sekä porkkanalla.
Taluttajansa vauhtiin mukautuva Raili on hyvin simppeli talutettava, joka ei lähde lentoon tuulisellakaan säällä. Raili on helppo lastata ja purkaa eikä matkustamisen kanssa ole ongelmia, oli matkakumppania mukana tai ei.
Haettiin sitten talutusratsua, opetusmestaria, alkeis-, jatko- tai konkaritunnin ratsua, kilpahevosta tai ihan mitä tahansa, vastaus on Raili. Tamma taipuu uskomattoman moneksi, sillä on mahtava työmoraali ja kärsivällisyyttä puolelle tallia. Vaikka tamma onkin harvinaisen toimiva hevonen kenen tahansa alla, mikään täysautomaatti se ei ole. Tai ainakin vielä tähän mennessä ratsastaja on ihan itse saanut opetella radat sen sijaan, että ulkoistaisi homman Railille.
Kouluratsastus ei ole Railin vahvin laji, mutta tamma yrittää aina parhaansa. Helppo B -tasoinen hevonen liikkuu reippain, tahdikkain askelin, askeleessa on mukavasti pituutta ja joka askellajia on helppo säädellä. Tamma yrittää aina parhaansa, eikä Raililla tunnu olevan huonoja päiviä. Riippuu aivan ratsastajan taidoista, miten hyvän muodon tai komean liikkeen tammasta saa irti. Kokemattomille ratsastajille Raili on rauhallinen opetusmestari, joka ei kiukuttele vaikka ratsastaja tekisi selässä mitä sirkustemppuja. Kokeneempien kanssa rauhallisesta hevosesta löytyy enemmän ruutia ja vauhtia, muttei koskaan niin paljoa, että hevonen lähtisi lapasesta.
Esteet ovat ehdottomasti tamman ominta alaa. 90cm radoista leikiten suoriutuva Raili on eteenpäinpyrkivä, ketterä ja varma esteratsu, joka luotsaa aloittelijat turvallisesti ensiesteiden yli ja vie kokeneempia vähän korkeammille, teknisemmille radoille. Raili ei arastele mitään estetyyppiä, vaan menee luottavaisin mielin yli omituisimpienkin esteiden (vaikka ratsastajaa vähän jännittäisikin). Hyppytekniikka on perushyvä, kropasta löytyy venyvyyttä ja Raili löytää ponnistuspaikat aika hyvin itsekin. Vinot lähestymiset eivät ole ongelma, lyhyiden lähestymisten kanssa on välillä haparointia, jos laukka on liian pitkää. Tamman vahvuus on hyvässä tasaisessa perusradassa, jollaisen se tekee yleensä vähän tumpelommankin ratsastajan kanssa. Osaavamman hyppääjän kanssa Railin saa kääntymään vaikka kolikon päällä ja vetämään samat lyhyet tiet ja tiukat kurvit kuin poniratsukotkin.
Ei liene yllätys, että Raili on luottopeli myös maastossa. Suomenhevonen toimii yksin ja porukassa, johtohevosena ja peränpitäjä.
Kisakaverina tamma on siitä helpoimmasta päästä; rento, rauhallinen ja innokas tekemään töitä. Railin käytös ei muutu yhtään siitä mitä se on kotioloissa, eikä muutu ratsastettavuuskaan. Helppo, hyvä kaveri niin ensimmäisiin kisoihin osallistuvalle kuin kalustoon kuuluvalle ammattikuskille.

Sukutaulu

i. Kimpaleen Joel
Ch, KTK-II
ii. Kimpaleen Santeri, evm.
iii. Koivikon Marsalkka, evm.
iie. Sieniprinsessa, evm.
ie. Hymytyttö, evm.
iei. Piilokivi EK, evm.
iee. Merituulen Hymy, evm.
e. Jokikunnan Raivi
ei. Heltilän Timjami, evm.
eii. Hietasen Erpertti, evm.
eie. Lumikirsikka, evm.
ee. Mikla Neiti, evm.
eei. Erasmus, evm.
eee. Kaunis Helvikki, evm.

Jälkeläiset

t. Reposaaren Hali , synt. 27.05.2019, i. Huvitutin Hosuli

Kilpailukalenteri


ERJ-esteratsastuskilpailut, 10 sijoitusta
11.07.20, Prime Sporthorses, 80cm, 3/50
03.07.20, Safiiritiikerin Kilpailukeskus, 90cm, 3/50
27.07.20, Golden Leaves, 90cm, 1/17
30.07.20, Golden Leaves, 90cm, 1/17
18.07.20, Tiiron ratsutalli, 80cm, 4/19
02.08.20, Koistila, 80cm, 2/40
04.08.20, Koistila, 80cm, 2/40
11.08.20, Koistila, 80cm, 1/40
14.08.20, Koistila, 80cm, 6/40
25.08.20, Koistila, 80cm, 4/40

Päiväkirja

Päiväkirjamerkintä 00.00.0000, kirjoittanut

Anna äänesi meille VRL:n tallilistalla!

Ulkoasu © M Layouts   |   Kuva © suba